What's in a Library? Vier visies op 'Maria Eichhorn Aktiengesellschaft'
In dit gesprek verzamelen we vier visies op een stellingname van Eichhorn: het doen verdwijnen van het begrip 'eigendom' door middel van een onveranderlijke naamloze vennootschap.
Twee-eiige Drieling werkt op verschillende manieren als juridisch klankbord voor de cultuursector. Onze bibliotheek speelt daarbij een grote rol. Met het project 'What's in a Library?' stellen we deze open voor de sector.
Tijdschriften, boeken en naslagwerken zijn niet alleen bronnen voor advies, maar inspireren toekomstvisies en vormen (beleids)voorstellen. Daarom is het cruciaal deze verzameling continu tegen het licht te houden en aan te vullen. We zijn altijd op zoek naar lezers om in onze verzameling ideeën, kritieken, interpretaties of referenties achter te laten.
Soms is die toevoeging informeel, soms mondt die uit in een podcastreeks, film of in dit geval een interview met vier sterke meningen. Je vindt alle toevoegingen in het artikel onderaan.
Maria Eichhorn poogde in 2002 met de oprichting van 'Maria Eichhorn Aktiengesellschaft' het begrip 'eigendom' uit te wissen. De statuten bepaalden namelijk dat het startkapitaal niet mocht stijgen of dalen.
Om deze stellingname van Eichhorn te evalueren, nodigden we vier verschillende visies uit om het bijbehorende boek te lezen: curator Zeynep Kubat, fiscaal advocaat Jasper Bossuyt, expert organisatievormen Stijn Michielsen en kunstenaars Vermeir & Heiremans.